Wednesday, February 13, 2013

Cara Penyediaan




  • Cuci Rumpai Laut (RL) bersih- bersih – bilas 5 kali (utk hilangkan garam laut) 
  • Rendam semalaman bersama-sama daun pandan (di dalam bekas yang besar) 
  • Keesokan harinya, basuh sekali lagi - 5 kali bilas & toskan 
  • selepas dicuci/rendam Rumpai Laut ini akan kembang 3x ganda
  • masukkan 2 liter @ 10 - 11 gelas  air bersih/mineral (100gm RL) letak beberapa helai daun pandan (utk kurangkan bau) ke dlm periuk dan rebus sehingga mendidih, jangan tinggalkan Rumpai Laut tanpa di kacau, sbb ia akan mendidih &  membuak-buak (spt. masak jelly @ agar-agar)
  • Bila  masak tapis dan sejukkan, 
  • setelah Rumpai Laut sejuk tuangkan ke dalam bekas bertutup dan simpan didalam peti ais (hasilnya seakan jelly/agar-agar)
  • siap untuk di makan/minum @ di jadikan masker

No comments:

Post a Comment