- Cuci Rumpai Laut (RL) bersih- bersih – bilas 5 kali (utk hilangkan garam laut)
- Rendam semalaman bersama-sama daun pandan (di dalam bekas yang besar)
- Keesokan harinya, basuh sekali lagi - 5 kali bilas & toskan
- selepas dicuci/rendam Rumpai Laut ini akan kembang 3x ganda
- masukkan 2 liter @ 10 - 11 gelas air bersih/mineral (100gm RL) letak beberapa helai daun pandan (utk kurangkan bau) ke dlm periuk dan rebus sehingga mendidih, jangan tinggalkan Rumpai Laut tanpa di kacau, sbb ia akan mendidih & membuak-buak (spt. masak jelly @ agar-agar)
- Bila masak tapis dan sejukkan,
- setelah Rumpai Laut sejuk tuangkan ke dalam bekas bertutup dan simpan didalam peti ais (hasilnya seakan jelly/agar-agar)
- siap untuk di makan/minum @ di jadikan masker
Wednesday, February 13, 2013
Cara Penyediaan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment